“А вие?”

От два дни училищният двор е място на кампания, подета от учители и техни ученици. “Гирлянд” от буклуци, събрани само за една сутрин, украсява парапета на входа с пояснението: “Ежедневна реколта боклук (извън коша)”. На много места върху дворните плочки е изписано с тебешир: “Не плюй семки!”, “Пази чисто!”, “Не хвърляй боклук!”. Сред цветните насаждения са поставени табелки със снимки от ученически акции по засаждане и поддържане на зелените площи и надпис: “Ние се грижим за цветята и чистотата тук. А вие?”.

Пробемът със състоянието на училищния двор, който се ползва от целия квартал, не е от вчера, но топлият сезон го открои с небивала сила. Естествено, екологичната и образователна акция няма да предотврати вандалщините, ако не се вземат сериозни административни мерки. Но тя е ясен, интелигентен и артистичен сигнал, че търпението на училищната общност е изчерпано. И че на много хора не им е все едно къде и как се посрещат и възпитават ученици, в каква среда протича ежедневието ни, докога ще играем на заучена безпомощност.

Първият ефект е налице – малки и големи спират, усмихват се, снимат, обсъждат. В двора масово се заговори за състоянието му, за това до обед или следобед повече се мърси, какво е значението на домашното възпитание. И което е най-важното – от това се вълнуват учениците. Може би във и около Зелената класна стая тече открит урок по гражданско поведение? Ще видим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.