Четирима спечелиха участие в ученически творчески лагер

Екип от четирима ученици на СУ „Св. Климент Охридски“ е сред победителите в националния ученически конкурс „Нашето наследство – където миналото среща бъдещето“ по темата за европейското културно наследство. Конкурсът е организиран от Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР), Информационния център „Европа Директно” – София и Европейския потребителски център – България по повод Европейската година на културното наследство. Сред участвалите 32 кандидатури седем получават по регламент голямата награда – участие в тридневен ученически лагер, който ще се проведе от 3 до 5 септември. (Сред седемте номинирани ученически екипа има два троянски, два великотърновски и по един от Златоград, Карлово и Опака). Нашите победители са: Мария Ковачева, Деян Христов, Исмерай Узунова от бъдещия 10.а и Ния Чонова от бъдещия 11.а клас.
Четиримата откликнаха на поканата да участват, бързо се организираха и избраха да посветят няколко дни от ваканцията си, за да подготвят свой конкурсен материал. Подходиха към темата от гледна точка на местната културна история и под формата на разходка из Троян разказаха за няколко личности с европейски мащаб от първата половина на миналия век. Учениците получиха методическа подкрепа от училището си, от Музея на занаятите и от вестник „Троян 21“. В ограничените рамки на две стандартни страници те представиха своите открития за основоположника на българската социология Иван Хаджийски, за дипломата д-р Минко Шипковенски и образованата му съпруга Иванка (Ванна) Шишкова, за многостранната дейност на Димитър Гимиджийски. Обиколиха района на „Вила Ванна“ и църковния двор, където е погребана рано починалата обичана съпруга Ванна; родната къща на Иван Хаджийски със заведението в нея и книжарницата в близост, където една от най-продаваните книги е „Бит и душевност на нашия народ“; къщата на Димитър Гимиджийски. Есето си илюстрираха с презентация, включваща богат снимков материал.
Екип от училището ни за втори път печели участие в национален творчески лагер, организиран от ЦРЧР. През 2016 г. четирима ученици имаха възможност да прекарат три вълнуващи дни в Бояна (ВИЖ). Къде ще е тазгодишният лагер и каква ще е програмата му, участниците скоро ще разберат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.